top of page

Pět věcí, které mi pomáhají k lepšímu životu



Říjen byl měsícem, kdy jsem si uvědomila, že nemám svůj život ve svých rukách. V jednu chvíli jsem zjistila, že se nechávám ovládat svým podvědomým vzorcem. A to: „být přijímaná druhými, být ta holčička, která splňuje a zvládá očekávání druhých.“


V práci místo toho, abych pracovala na 0,6 úvazku, na který jsem nastoupila, jsem pracovala na úvazek celý. To mě dovedlo k tomu, že jsem se cítila vyhořelá, bez energie a vystresovaná.



1. Věc, která mi pomáhá k lepšímu životu: SEBEUVĚDOMĚNÍ:



Namalovala jsem si na tuto situaci obrázek: „Moje nadřízená a já.“ Bylo hustý, že na obrázku jsem se viděla jako „malá provinilá holka“. Říkala jsem si, proč mám v sobě takový pocit viny? Vždyť je to blbost! Není možný přece, abych zvládala všechnu práci v pracovním poměru 0,6 úvazku. Tohle se už netýká mě, ale jde přece o poměr práce versus pracovní úvazek.


Náš mozek pracuje v obrazech. A kreativní činnost je spojená s pravou mozkovou hemisférou, která se váže na podvědomí. Proto, když si namalujete obrázek, pomůže vám to odkrýt hlubší souvislosti, které si neuvědomujete.


Například u mě, bylo husté na obrázku vidět sama sebe jako malou provinilou holku, která se chce zavděčit druhým. A důsledek je, že nežiju tak, jak chci já.


Sebeuvědomění pomáhá jít s pravdou ven a vědět o ní. Jedině tím, že jsem si toho vědoma, můžu situaci změnit!


(Autorkou sebeuvědomování a techniky obrázků je Alena Nekovářová.)




2. Věc, která mi pomáhá k lepšímu životu: AUTENTICITA:



BUĎ OPRAVDOVÁ, NE PERFEKTNÍ!




Bylo pro mě těžké říci své nadřízené: „Tohle už nechci.“

Potřebovala jsem si to sama v sobě srovnat, než jsem za svou šéfovou přišla a řekla, že jsem na začátku záměrně nastoupila na 0,6 úvazku a že už tady nechci pracovat s takovými přesčasy, které jsem měla doposud. Vlastně se vymezit!


Autenticky uvést své sebeuvědomění do reality:


Uvědomila jsem si, že tohle je přesně ten případ, kdy říkám druhým ANO, ale sama sobě říkám NE.


Ale pak se ten život odvíjí směrem, kde jsem být nechtěla!


Uvědomila jsem si, že pokud chci být šťastná já, tak to není o tom se nechat ovládat svým podvědomým vzorcem zalíbit se druhým, ale hlavně autenticky říkat to, co chci já. Jak to mám a jak to chci.



A tomu se říká autenticita. To co cítím, to myslím, to říkám, to dělám. Jedině pak se život odvíjí od toho, kde chci já být.

Autenticitou vysílám do života: takhle to chci.



Tento článek píši sama pro sebe, abych si zvědomila, jak to v sobě mám a jak už to nechci. Třeba někdo v tomto článku nalezne i inspiraci sám pro sebe.



3. Věc, která mi pomáhá k lepšímu životu: ZÁMĚR:



Záměr mi pomáhá si vědomě určit směr v mém životě, kde je mi dobře a kde chci být.


Před pár roky jsem si vytvořila vision board (koláž) svého přání = vést své kurzy Mohendžodára a tak jsem si ztvárnila vision board (koláž)– jehož výstřižek je na obrázku nahoře. Vlepila jsem sama sebe do fotky skupiny žen, tak jak jsem si to přála, aby se mi to uskutečnilo. Za nějakou dobu později svou prací na sobě, se mi tohle přání začalo plnit. Dva obrázky dole jsou z reálné situace.





Jaký je Váš záměr?


Můžete si vytvořit svůj vlastní obrázek toho (ať už koláž nebo si ho namalujete), co si ve svém životě přejete. Tím, že mozek pracuje v obrazech, dáváte svému podvědomí představu, kam chcete jít.


A chtěla bych ještě dodat, že ta cesta nikdy nekončí. Že to je proces. Jednou se do očekávaného stavu dostanete a budete pociťovat vděčnost. Ano pociťuji vděčnost, a přitom si přeji sama sebe a to co mě ze srdce těší rozvíjet dál.




4. Věc, která mi pomáhá k lepšímu životu: CIČENÍ MOHENDŽODÁRA

Pravidelné cvičení Mohendžodára mi pomáhá naladit se sama na sebe.


Dodává do mého života balanc mezi prací a životem. Mohendžodáro je cvičení zaměřené na pánevní dno. A pravidelným cvičením se do těla uvolňuje velké množství ženského pohlavního hormonu – estrogenu. Tyto hormony ovlivňují, že se žena ve skutečnosti cítí energičtěji. Má daleko více energie. A kolikrát, aby člověk ve svém životě mohl udělat vědomou změnu, potřebuje sílu.





Navíc mě vedení kurzu pro ženy neskutečně baví. Pamatuji si, že když jsem s Mohendžodárem začala, propukla ve mně vlna tvořivosti. Začala jsem tvořit svůj web a organizovat svůj kurz. Osobně si myslím, že když člověk tvoří to, co ho těší, tak je šťastný.



5. Věc, která mi pomáhá k lepšímu životu: TVOŘIT TO, CO MĚ TĚŠÍ A NAPLŇUJE



Jaká tvůrčí činnost těší Tebe? Může to být cokoliv.


Může to být činnost, po které cítíš nával energie a radost. A když ji děláš, ztrácíš ponětí o čase.


Každá z nás má v sobě poklad. A když ho žijeme, cítíme se naplněné a šťastné.


Sdílím jednu referenci od mojí klientky:



„Dobrý den Markét, opravdu Vám chci poděkovat za kurz Mohendžodara. Musím říct, že mě to opravdu nakoplo a mě se opět daří naladit se sama na sebe a se cvičením se obnovila tvořivost a touha po sdílení. Jsem vděčná, že jsem na cvičení narazila. Posílám Vám jeden obrázek, který vznikl včera. Půl roku jsem vůbec nic netvořila, až teď od kurzu. Opět si dovoluji snít a nebát se své jemnosti a ženskosti. Jsem zvědavá, kam až se do prosince sama do sebe podívám. Děkuji“






Na Mohendžodáru se mi líbí, že ženy mají možnost spolu sdílet a inspirovat se navzájem.



Přeji Vám šťastnou cestu k životu, který vás těší a naplňuje. Někdy stačí se vědomě rozhodnout.



Nejnovější články

Témata:

EBook zdarma

Přeješ si užívat svoje mateřství?

A být si svým vlastním zdrojem radosti, lásky a naplnění?

Mgr. Markéta Angela Haštabová

Ráda inspiruji ženy, aby v souladu se svou vnitřní krásou, začaly nejen v mateřství tvořit to, co je baví a naplňuje. Žít život v souladu s touhou své vlastní duše.

Podporuji ženy se cítit žensky.

Jsem lektorkou kurzu Mohendžodáro, který organizuji. Více info zde.

Jsem autorkou eBooku zdarma 10 tipů ke spokojenému mateřství.

Můj příběh najdete tady.

bottom of page